Μετρητά ή κάρτα: Το αιώνιο ερώτημα

Designed by Freepik

Μετρητά ή κάρτα: Το αιώνιο ερώτημα

Μετρητά ή κάρτα; Γνώριμο το ερώτημα κάθε φορά που κάνουμε ψώνια, αν και οι άνθρωποι των ηλεκτρονικών υπηρεσιών απορούν. «Είναι δυνατόν μετά από capital control και covid οι άνθρωποι να θέλουν ακόμη να ψωνίζουν με μετρητά»; Η απάντηση είναι ναι. Και μάλιστα έχει πολλές πολλές προεκτάσεις. Παρακάτω περιγράφονται 3 από αυτές.

Μετρητά vs κάρτα: Πως ελέγχουμε καλύτερα τα έξοδα;

Βάζοντας στο μικροσκόπιο το ερώτημα μετρητά ή κάρτα, με ποιο από τα δύο ελέγχουμε καλύτερα τα έξοδα, η πλάστιγγα γέρνει στα μετρητά.

Άλλωστε στην Αμερική ήδη η τακτική αυτή επανέρχεται από Millenials και Genzeders που από τις online αγορές και τα reviews περνάνε στα μετρητά!

Και ο λόγος είναι απλός. Όταν έχεις μετρητά στα χέρια σου, ξέρεις τι μπορείς και για ποιες ανάγκες να τα διαθέσεις. Εξ ου και τα φακελάκια, που χρησιμοποιούσαν οι παλιότεροι στην Ελλάδα και οι νέοι στην Αμερική σήμερα. Χωρίζεις τους λογαριασμούς σε φακέλους. Όταν ο φάκελος αδειάσει, δεν έχει άλλα χρήματα. Το αντεπιχείρημα, ότι το ίδιο μπορείς να κάνεις με την κάρτα, ισχύει. Για κάποιο λόγο όμως δεν εφαρμόζεται. Και κάπως έτσι η υποτιθέμενη πρωτοπόρα Αμερική δείχνει τον δρόμο προς… τα πίσω.

 

Φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα: Το δίλημμα αλλιώς

Αν ψάχνετε έναν διαφορετικό τρόπο να θέσετε το δίλημμα μετρητά ή κάρτα, τότε απλώς αναρωτηθείτε: φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα. Παρότι η πανδημία ανέδειξε αδιαφιλονίκητο πρωταθλητή τις διαδικτυακές αγορές, με την επάνοδο στην κανονικότητα τα πράγματα άλλαξαν. Και οι λόγοι είναι πολλοί.

1)Ασφάλεια:

Παρότι το 2020 ήταν η χρονιά έκρηξη για τις ηλεκτρονικές αγορές, οι περισσότερες διαδικτυακές απάτες καταγγέλθηκαν με τη μέθοδο του phising το 2022 σύμφωνα με άρθρο της Καθημερινής*.  Έτσι κάποιος αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια να διαθέσει τα χρήματά του διά ζώσης.

2)Ακρίβεια και πληθωρισμός:

Με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια έχουμε πια γνωριστεί όλοι, δε χρειάζονται συστάσεις. Εδώ είναι ίσως το μόνο σημείο στο οποίο μπορεί να κερδίσει η κάρτα, στο δίλημμα μετρητά ή κάρτα. Αντίστοιχα φυσικό κατάστημα ενάντι ηλεκτρονικού.

Ο πληθωρισμός, αυτός ο βασικός ύποπτος για τον φόνο του μισθού μας (το μυστήριο του φόνου) έφερε ανατιμήσεις σε όλα τα αγαθά και υπηρεσίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναδύεται μια νέα τακτική πληρωμών το Αγοράζω Τώρα, Πληρώνω Αργότερα (Buy Now Pay Later ή BNPL). Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η αγορά σε δόσεις.

Ωστόσο δε φαίνεται προς το παρόν να γνωρίζει μεγάλη άνθηση στη χώρα μας. Η μία εξήγηση είναι, ότι δεν έχει διαδοθεί ακόμη στους μεγαλύτερους σε ηλικία (που έχουν και την αγοραστική δύναμη). Η άλλη είναι, ότι πήραμε το μάθημά μας από τα μνημόνια και την προηγούμενη αλόγιστη συμπεριφορά μας και διαχειριζόμαστε με σύνεση τα χρήματά μας. Αν και η δεύτερη εξήγηση περισσότερο ευχή είναι μάλλον, παρά πραγματικότητα.

3) Μέτρον άριστον:

Όπως και παραπάνω, όταν κάποιος είναι στο φυσικό κατάστημα θα δει μπροστά του τις επιλογές, θα δει τι έχει στο πορτοφόλι και θα αγοράσει ανάλογα. Αντίθετα στο ηλεκτρονικό κατάστημα, θα πεταχτεί ένα popup «πάρε κι αυτό», «δες κι εκείνο», «συμπλήρωσε το άλλο», «μη χάσεις το κουπόνι» κι άλλα τέτοια πειστικά και να πως ο μισθός γίνεται… ατμός!

 

Μετρητά ή κάρτα: Είναι ζήτημα πολιτικό;

Ναι, όσο κι αν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας, δεν το αποφεύγουμε. Ναι, η πολιτική είναι κουραστική, αλλά ας το παραδεχθούμε: Ζούμε σε μια χώρα, που κινείται ακόμη με «μαύρο χρήμα». Πριν χρόνια ένα ζευγάρι επισκέφθηκε την Κούβα θέλοντας να δει πως είναι το τελευταίο προπύργιο του σοσιαλισμού πριν την κατάρρευσή του. Εκτιμούσαν προφανώς, ότι με τη «χαλάρωση» του εμπάργκο θα αλλάξουν κι εκεί τα πράγματα. Αυτό που είδαν είναι, μια χώρα με πολίτες, που πεινούν και για να αντεπεξέλθουν κινούνται με μαύρο χρήμα. Η κυβέρνηση γνωρίζει, αλλά κάνει τα «στραβά μάτια».

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει κι εδώ. Εφόσον το κράτος δεν παρέχει, όσα χρειάζονται για την ευημερία των πολιτών του, κάνει τα στραβά μάτια στο μαύρο χρήμα. Επομένως και στο δίλημμα μετρητά ή κάρτα η απάντηση αναπόφευκτα είναι ζήτημα πολιτικής.

Σε μια ελεύθερη οικονομία το κράτος δεν επεμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα. Σωστά; Σωστά. Τι γίνεται όμως όταν οι ίδιοι οι CEOs μεγάλων εταιρειών μαρτυρούν, ότι χαίρονται με τον πληθωρισμό, γιατί μετακυλήσουν στον καταναλωτή το κέρδος και καυχιούνται για την αύξηση του τζίρου. Μήτε η ακρίβεια μήτε επομένως ο πληθωρισμός μήτε οι καταναλωτές είναι το πρόβλημα.

Ακόμη και σε ελεύθερη οικονομία υποτίθεται, ότι υποχρέωση του κράτους είναι να φροντίζει για την ευημερία των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία του. Ο ρόλος του είναι αυτός του ρυθμιστή- επιτηρητή. Όσο δεν ανταποκρίνεται το κράτος- πολιτικοί στις υποχρεώσεις τους τόσο θα εξακολουθήσουν να γίνονται με μετρητά, συχνά αδήλωτα χρήματα. Γιατί; Επειδή υπάρχουν αυτοί που εκ πεποιθήσεως κλέβουν. Επειδή υπάρχουν εκείνοι, που πρέπει απλώς να επιβιώσουν.

 

Πηγή φωτογραφίας άρθρου: Designed by Freepik

 

*https://www.kathimerini.gr/economy/562055869/nea-kolpa-epitideion-gia-tin-exapatisi-ton-katanaloton/

 

 

One Comment

Comments are closed.

Trending #cancel

Δεν υπάρχει τρέχον #cancel