Πως να αφήσετε τις τράπεζες και να κινείστε με μετρητά!
Η διεθνής αρθρογραφία με πλήρη οδηγό
Ο κόσμος αφήνει τις τράπεζες και τις κάρτες και επιστρέφει στα μετρητά. Κυρίως η ακρίβεια και το αυξανόμενο κόστος ζωής, αλλά και ο περιβόητος πόνος της απώλειας χρημάτων είναι τα κίνητρα αυτής της νέας τάσης. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αφιερώνουν εκτενή αρθρογραφία σχετικά.
Άλλωστε το δίλημμα μετρητά ή κάρτα δεν απασχολεί για πρώτη φορά.
Forbes: Οδηγίες προς αποχωρούντες από τράπεζες
Σκοπεύετε να αφήσετε τις τράπεζες; Το Forbes σας δίνει οδηγίες για το πώς να το κάνετε. Πώς θα διαχειρίζεστε επαγγελματικούς και ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Πώς να κρατάτε αποδείξεις, πώς να πληρώνετε. Επίσης τι να κάνετε αν η αστυνομία σας σταματήσει και έχετε μετρητά (προφανώς μεγάλα ποσά) μαζί σας.
BBC: Πάνω από 801εκ.£ αναλήψεις στη Μεγάλη Βρετανία
Πάνω από 801 εκατομμύρια λίρες ανάληψη από ιδιωτικούς λογαριασμούς στις τράπεζες έπρεπε να διαχειριστούν τα βρετανικά ταμιευτήρια εξαιτίας του αυξημένου κόστους ζωής. Οι άνθρωποι μετράνε κυριολεκτικά και τα λεπτά, καθώς αντιμετωπίζουν τις υπέρογκες αυξήσεις τιμών, εξηγεί στο BBC η Natalie Ceeney, Πρόεδρος του Cash Action Group.
Σχετικά με το ποιος είναι υπαίτιος για τις υπερβολικές αυξήσεις τιμών, καταναλωτές ή εταιρείες, οι υποθέσεις ποικίλουν.
Οι περισσότεροι βγάζουν τα χρήματα από τις τράπεζες και τα βάζουν σε κουτιά, ώστε να έχουν εικόνα του ποια ακριβώς ποσά προορίζονται για ποιον σκοπό. Όταν ξέρουν το ακριβές ποσό, που θα διαθέσουν, ελέγχουν καλύτερα τα χρήματά τους.
https://www.bbc.com/news/business-62437819
Guardian: Η επιστημονική τεκμηρίωση της στροφής στα μετρητά
Υπάρχει και επιστημονική τεκμηρίωση, γιατί ο κόσμος αφήνει τις τράπεζες και στρέφεται στα μετρητά; Ναι και την έχει ο Guardian. Η απάντηση βρίσκεται στον πόνο της πληρωμής και τον «νησιωτικό φλοιό». Όταν κάνουμε την κίνηση να δώσουμε χρήματα, είναι σαν να τα χάνουμε. Έτσι ενεργοποιείται ο προαναφερθείς νησιωτικός φλοιός, που σχετίζεται με τον φυσικό πόνο.
To 2020 έρευνα του Warwick business school ανέλυσε πάνω από 300 συναλλαγές 260.000 καταναλωτών βρήκαν, ότι όσοι πληρώνουν ανέπαφα, ξοδεύουν σημαντικά μεγαλύτερα ποσά από όσους πληρώνουν μετρητά.
Μάλιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η μέθοδος αυτή έχει και το δικό της όνομα: «cash stuffing». Αναφέρεται στο γέμισμα φακέλων με μετρητά. Κάθε φάκελος προορίζεται για μια χρήση. Έτσι καθένας έχει καλύτερο έλεγχο της διάθεσης των χρημάτων του. Μάλιστα το #cashstuffing έχει στο TikTok πάνω από 550 εκατομμύρια views.
Η στροφή από τις τράπεζες στα μετρητά είναι προσωρινή;
Η στροφή από τις τράπεζες στη χρήση μετρητών είναι μια προσωρινή λύση στη διαχείριση των οικονομικών ενός νοικοκυριού, που ανέδειξε το αυξανόμενο κόστος ζωής.
Η διαχείριση του πληθωρισμού, του βασικού υπόπτου στον φόνο του μισθού που εξαφανίζεται, είναι αναγκαία για να έρθουν τα πράγματα σε μια ισορροπία.
Ίσως μια μείωση του πληθωρισμού και κατ’ επέκταση των τιμών να επαναφέρει τα πράγματα, πίσω στην… κανονικότητα, όπως μάθαμε να λέμε. Την σε τόσα επίπεδα διαταραγμένη κανονικότητα.
Πηγή φωτογραφίας άρθρου: Designed by Freepik