Τράπεζες χωρίς τράπεζες: Πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς αυτές;
Πως έλεγε σε μια παλιά ελληνική ταινία «καφέ χωρίς καφέ» (εννοούσαν τον decaf). Έτσι φανταστείτε τον κόσμο με τράπεζες χωρίς τράπεζες. Ακούγεται παράδοξο, αλλά ο Bill Gates, ο γνωστός της Microsoft και επενδυτής ιατρικών ερευνών και φαρμάκων πια, το είχε πει το 1994. Χρειαζόμαστε τον τραπεζικό τομέα, όχι όμως και τις τράπεζες.
Θα συμφωνούσαν όμως μαζί του οι δεκάδες άνθρωποι, που έχασαν δύο με 3 (ανάλογα την περίπτωση) ωραία πρωινά από τη ζωή τους; Θα συμφωνούσε κάποιος, που έπεσε θύμα phising (ψηφιακής απάτης- συμβαίνει όλο και πιο συχνά) και πρέπει να κλείσει ραντεβού στην τράπεζα έναν μήνα μετά για να κάνει αμφισβήτηση συναλλαγής, γιατί δεν μπορεί ηλεκτρονικά καθώς έτυχε η περίπτωσή της να είναι εξαίρεση; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Ένα ωραίο πρωινό σε ένα υποκατάστημα…
Ένα ωραίο πρωινό, κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν να καθυστερήσουν στις δουλειές τους και να περιμένουν να ταλαιπωρηθούν με τις ώρες στον γκισέ ενός ταμείου τραπέζης. Ταμείο; Τη σήμερον ημέρα; Γιατί δεν πήγαιναν στο μηχάνημα; Θα απορήσει εύλογα κάποιος. Αλλά ακόμη και σήμερα, ίσως επειδή ακόμη είμαστε στη φάση της μετάβασης και οι υπηρεσίες δεν έχουν τελειοποιηθεί, υπάρχουν περιπτώσεις εξυπηρέτησης, που δεν εμπίπτουν στο άσπρο ή μαύρο. Υπάρχουν οι περιπτώσεις που οι λύσεις είναι κάτι άλλο. Όσο κι αν μας ξενίζει αυτό.
Το τι ξεκίνησαν εκείνη τη μέρα να λένε οι πελάτες, δε λέγεται: «Φταίμε εμείς, που καταθέτουμε τα χρήματά μας». «Δε φτάνει που τους πληρώσαμε, γιατί η κρίση –ξέρεις- δεν ήταν δική μας, των τραπεζών ήταν». «Ας πηγαίναμε να σηκώσουμε μεμιάς όλοι τα χρήματά μας να δεις τι θα γινόταν».
Στο σημείο αυτό θα έρθουν οι άνθρωποι, που σκέφτονται ότι τα πράγματα είναι απλά. Όλα είναι άσπρο ή μαύρο. Θα πουν, ότι όλοι μπορούν να εξυπηρετηθούν, αρκεί να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Με μια μικρή διαφορά: η ίδια η ζωή δεν είναι 0-Ι (μηδέν – ένα όπως στον προγραμματισμό). Υπάρχουν τόσα απρόοπτα όσοι οι άνθρωποι, που κατοικούν πάνω στη γη. Κι αν δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτή τη διαφορετικότητα, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε καμία άλλη, όσο κι αν παριστάνουμε τους προοδευτικούς.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις κάνουν όντως τα φυσικά καταστήματα περιττά;
Για όποιον γνωρίζει από fintech (financial technologies) ένας κόσμος χωρίς τράπεζες είναι δυνατό να υπάρξει. Ο κλάδος εξελίσσεται και βλέπουμε υπηρεσίες χάρη στο κατανεμημένο καθολικό(distributed ledger) να κάνουν καλύτερη τη ζωή μας.
Το e-banking, web-banking κλπ είναι κάποιες τέτοιες λειτουργίες. Με άλλα λόγια οι fintech υπηρεσίες, θεωρητικά απλοποιούν τις ζωές μας, καθώς οι περισσότερες τραπεζικές συναλλαγές γίνονται εξ αποστάσεως. Κάπως έτσι τα υποκαταστήματα των τραπεζών μειώνονται, τα ταμεία εξυπηρέτησης περιορίζονται και όλοι είμαστε χαρούμενοι. Ναι; Όχι!
Η ιδέα του Bill Gates με διαφορετικό υπόβαθρο δελεάζει πολλούς νέους στο εξωτερικό. Επειδή όπως και να το κάνουμε ο κλάδος προς το παρόν είναι αναγκαίος, εννοούμε με ελάχιστη χρήση τους. Για την ακρίβεια την ιδέα αυτή είχαν πολλοί GenZeders και Millenials ανά τον κόσμο.
Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που η διεθνής δημοσιογραφία έσπευσε να καλύψει το θέμα γράφοντας σχετικά με το πως οι νέοι απομακρύνονται από τις τράπεζες, πως επιλέγουν τα μετρητά για πληρωμές. Ας δούμε τι λέγαμε για τις τράπεζες χωρίς τράπεζες και στο άρθρο με τίτλο «Πως να αφήσετε τις τράπεζες» έναν χρόνο πριν.
Forbes: Οδηγίες προς αποχωρούντες
Σκοπεύετε να αφήσετε τις τράπεζες; Το Forbes σας δίνει οδηγίες για το πώς να το κάνετε. Πώς θα διαχειρίζεστε επαγγελματικούς και ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Πώς να κρατάτε αποδείξεις, πώς να πληρώνετε. Επίσης τι να κάνετε αν η αστυνομία σας σταματήσει και έχετε μετρητά (προφανώς μεγάλα ποσά) μαζί σας.
BBC: Πάνω από 801εκ.£ αναλήψεις στη Μεγάλη Βρετανία
Πάνω από 801 εκατομμύρια λίρες ανάληψη από ιδιωτικούς λογαριασμούς στις τράπεζες έπρεπε να διαχειριστούν τα βρετανικά ταμιευτήρια εξαιτίας του αυξημένου κό
στους ζωής. Οι άνθρωποι μετράνε κυριολεκτικά και τα λεπτά, καθώς αντιμετωπίζουν τις υπέρογκες αυξήσεις τιμών, εξηγεί στο BBC η Natalie Ceeney, Πρόεδρος του Cash Action Group.
Σχετικά με το ποιος είναι υπαίτιος για τις υπερβολικές αυξήσεις τιμών, καταναλωτές ή εταιρείες, οι υποθέσεις ποικίλουν.
Οι περισσότεροι βγάζουν τα χρήματα από τις τράπεζες και τα βάζουν σε κουτιά, ώστε να έχουν εικόνα του ποια ακριβώς ποσά προορίζονται για ποιον σκοπό. Όταν ξέρουν το ακριβές ποσό, που θα διαθέσουν, ελέγχουν καλύτερα τα χρήματά τους.
https://www.bbc.com/news/business-62437819
Guardian: Η επιστημονική τεκμηρίωση της στροφής στα μετρητά
Υπάρχει και επιστημονική τεκμηρίωση, γιατί ο κόσμος αφήνει τις τράπεζες και στρέφεται στα μετρητά; Ναι και την έχει ο Guardian. Η απάντηση βρίσκεται στον πόνο της πληρωμής και τον «νησιωτικό φλοιό». Όταν κάνουμε την κίνηση να δώσουμε χρήματα, είναι σαν να τα χάνουμε. Έτσι ενεργοποιείται ο προαναφερθείς νησιωτικός φλοιός, που σχετίζεται με τον φυσικό πόνο.
To 2017 έρευνα του Warwick business school ανέλυσε πάνω από 300 συναλλαγές 260.000 καταναλωτών βρήκαν, ότι όσοι πληρώνουν ανέπαφα, ξοδεύουν σημαντικά μεγαλύτερα ποσά από όσους πληρώνουν μετρητά.
Μάλιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η μέθοδος αυτή έχει και το δικό της όνομα: «cash stuffing». Αναφέρεται στο γέμισμα φακέλων με μετρητά. Κάθε φάκελος προορίζεται για μια χρήση. Έτσι καθένας έχει καλύτερο έλεγχο της διάθεσης των χρημάτων του. Μάλιστα το #cashstuffing έχει στο TikTok πάνω από 550 εκατομμύρια views.
Το σίγουρο είναι, ότι κάθε νέα αλλαγή, κάθε τεχνολογική εξέλιξη πρέπει να περάσει από το στάδιο των περιβόητων “παιδικών ασθενειών” για να τελειοποιηθεί. Μέχρι τότε γράψτε τις αξιολογήσεις σας και για την εξυπηρέτηση στις τράπεζες. Έτσι δίνετε πολύτιμα σχόλια για να γίνουν καλύτερες.